Красимир Вълчев, предаде репортер на Varna24.bg. Той гостува в морската столица

...
Красимир Вълчев, предаде репортер на Varna24.bg. Той гостува в морската столица
Коментари Харесай

Министър Вълчев във Варна: Обмисляме въвеждането на обучение по дигитални технологии от първи клас

 Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на Varna24.bg . Той гостува в морската столица във връзка лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK в Икономически университет на Варна.

" Ще финансираме действия по ползи по цифровата креативност. Въведохме предмета компютърно моделиране от трети клас, само че ще въведем часове и за първокласниците ", сподели Красимир Вълчев. 

По думите му понижават гимназистите, които след завършването си търсят обучение в чужбина. Докато през 2016 година броят на отпътувалите да учат зад граница младежи е бил 5000, то през 2018 година те са към този момент 3500. В същото време пораства ползата на задграничните студенти към образованието в България. 

" Висшето обучение се глобализира, само че имаме позитивни вести, понижава броя на гимназистите, които отиват да учат в чужбина. Може да се дължи и на Брекзит. Чуждестранните студенти в България са 12 500. За нас е основно значимо да притеглим повече деца от българските диаспори, увеличихме стипендиите три пъти и броя на децата в приема. По-голямо понижение следим в последните години в учебни заведения с ромски деца, там е най-голямата миграция ", сподели Вълчев.  

Освен учениците в цифровата гражданска война неизбежно ще би трябвало да влязат и учителите, които също се приготвят да одобряват предизвикването, сподели министър Вълчев. 

" Ключовата дума на 21 век ще бъде логаритъм и огромна част от работните процеси ще минават през кодиране на логаритми. Затова е добре да подготвим с умения днешните деца за пазара на труда със задълбочени дигитални умения, с цел да сме страна, която ще генерира огромна добавена стойност и ще бъдем част от развитите страни. Скоро ще бъде утвърдена стратегия " Образование на бъдещето " за дигитални умения. Ще заплащаме за разработване на специфични уроци на учителите, които ще бъдат налични за всички. Амбицията ни е да осигурим безвъзмездни платформи за образование на учителите. Днешните деца учат повече посредством облик, само че не би трябвало да предозираме с това. Финансирахме построяването на wi-fi мрежи във всички учебни заведения, само че за обучение, а не за развлечение ", разяснява министърът.

Според него обаче не всички университети са задоволително новаторски, като главната група нововъведения са свързани с това в по-голяма степен да бъдат стимулирани учениците и студентите да учат, като се свързват цифровите и професионалните умения. Образователната система съгласно Вълчев е пред огромно предизвикателство, защото приготвяме генерации, които да имат база от познания и умения, които да им разрешавам да надграждат в доста направления и да могат да сменят специалности и се осъществят. Той разяснява, че просветителната ни система има проблеми с математиката, където би трябвало да има надграждане.

Какво още сподели министър Красимир Вълчев вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР